23948sdkhjf

Ny nässprej ska hjälpa mot social ångest

Rädsla och ångest inför att tala för en publik är något av det amerikanska läkemedelsföretaget Vistagen vill råda bot på med sin läkemedelskandidat i nässprejsformat. Nu publicerar företaget positiva fas III data.

Fasedienol är namnet på Vistagens läkemedel som ska ges nasalt och dämpa ångest. Data från fas III studien vid namn Palisade-2, som utvärderade dess effektivitet, säkerhet och tolerabilitet, uppnådde de primära målen. Läkemedlet visade en signifikant förbättring för patienter som utsattes för en utmaning att tala inför publik jämfört med placebo, uppger det San Fransisco-baserade företaget.

Vistagens läkemedelskandidat utgör en ny klass läkemedel som använder sig av feriner, syntetiska neuroaktiva steroider, för att reglera neurala kretsar i amygdala i hjärnans limbiska system samt minska aktiviteten i det sympatiska nervsystemet. Läkemedlet är tänkt att tas inför ångestfyllda situationer. 

– Den verkar kunna kapa de värsta topparna av ångesten temporärt inför situationer som upplevs som obehagliga. De tycks inte ha jättestark effekt men det kanske är bra också på ett sätt. Vi har andra läkemedel som benzodiazepiner som sederar men det verkar inte detta läkemedel göra, säger Andreas Frick, docent i psykologi vid Uppsala universitet som forskar på ångest och rädsla, till Life Science Sweden.

Han menar att detta läkemedel möjligtvis skulle kunna fungera som ett stöd för individer som upplever social ångest.

– Vi har psykologiska behandlingsmetoder som hjälper ungefär hälften till två tredjedelar där man arbetar med att lära sig hantera det här situationerna. Fasedienol kanske skulle kunna fungera som en krycka så att man faktiskt utsätter sig för det man tycker är obehagligt, säger han och understryker att vi ännu inte vet hur detta läkemedel interagerar med psykologiska behandlingar.

På måndagen publicerades de första resultaten från Vistagens fas III studie samtidigt som företaget uppger att de håller på att utföra ytterligare dataanalyser.

– Det skulle vara intressant att se vad som händer om man använder detta läkemedel flera gånger under en längre period. Och om individernas sociala ångest kommer att minska gradvis även när det inte tar läkemedlet, säger Andreas Frick.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095