23948sdkhjf

Pupillreflex påverkad efter covid-19 hos vissa

Flera svenskar har sökt sig till Linköpings universitetssjukhus med ögonbesvär efter mild covid-19. Preliminära resultat från en studie tyder på att dessa individer har fått nervpåverkan i hjärnan, rapporterar Vetenskapsradion.

Det rör sig om hundra svenskar som har sökt vård för besvär som smärta, gruskänsla, ljuskänslighet och rinnande ögon efter covid-19. 

Neil Lagali, professor i experimentell forskning på ögonsjukdomar vid Linköpings universitet, berättar för Vetenskapsradion, att pupillreflexen hos dessa individer är påverkade och att detta tyder på att en funktion i hjärnan inte fungerar som den ska.

Resultaten pekar på att de som upplevt problem med ögonen efter en mild covid-19-infektion har större pupill och en försämrad hastighet på förändringar av pupillens storlek, jämfört med en grupp friska individer. Även nerver för hornhinnan och tårproduktionen tycks påverkade. 

Flera som upplevt problemen har haft svårt med både arbetsliv och fritid sedan besvären uppstod, enligt enkätundersökningar gjorda inom patientgruppen. Flera är även känsliga mot ljus. 

– Man kan använda solglasögon till exempel men även de som använder dem har det mycket besvärligt ändå under vardagen. De flesta är extremt ljuskänsliga, säger Neil Lagali till Vetenskapsradion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078