23948sdkhjf

Första biosimilaren mot MS godkänd i USA

Den första biosimilaren för behandling av multipel skleros, MS, har godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Det är Tyruko, en injektionsbehandling från Sandoz, som godkänts för behandling av vuxna med skovvis förlöpande MS.

Tyruko är en biosimilar till Tysabri (natalizumab) från Biogen, som varit godkänd i USA sedan 2004. En biosimilar är ett biologiskt läkemedel som är mycket likt ett annat biologiskt läkemedel som redan har godkänts. Det kan introduceras efter att originalläkemedlets patent löpt ut, och då oftast till ett lägre pris.

– Biosimilarer erbjuder ytterligare effektiva behandlingsalternativ som har potential att öka tillgången för personer som lever med återkommande former av multipel skleros, säger Paul R Lee, chef för divisionen för neurologi vid FDA:s Center för läkemedelsutvärdering och forskning, i ett uttalande.

I Europa pågår ett utvärdering av Tyruko. I juli gav den rådgivande kommittén CHMP inom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ett positivt omdöme och rekommenderade ett marknadsgodkännande, något som vanligtvis följs av ett formellt godkännande av EU-kommissionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078