23948sdkhjf

Läkemedel gjort på svampgift testas på Karolinska

Giftet från Sveriges giftigaste svamp, toppig giftspindling, är huvudingrediensen i ett nytt läkemedel som nu genomgår en fas I/II-studie vid Karolinska universitetssjukhuset.

Orellanin, är namnet på giftet som finns i Sveriges giftigaste svamp. Giftet är ett så kallat, nefrotoxin, som orsakar allvarliga skador på njurarna. Lundabolaget Oncorena använder just detta gift i en behandling för njurcancer, ONC175.

– På samma sätt det aktivt transporteras i friska njurceller så verkar det också aktivt transporteras i njurcancerceller och även cellerna på njurcancermetastaser, säger överläkare Jeffrey Yachnin, medicinskt ansvarig för Centrum för kliniska cancerstudier på Karolinska, i ett pressmeddelande.

Enligt företaget har prekliniska resultat av behandlingen visat att den har selektiva och organspecifika egenskaper. Nu har en klinisk fas I/II-studie påbörjats vid Karolinska universitetssjukhuset där läkemedlets säkerhet, tolerabilitet, farmakokinetik och antitumöreffekt vid behandling undersöks.

Läkemedlet har utvecklats för patienter med metastaserad njurcancer.

Det svenska bolaget Oncorena grundades 2011 med målsättningen att utveckla en behandling mot njurcancer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094