23948sdkhjf

BMS i storaffär – stärker upp inom cancerområdet

Läkemedelsjätten Bristol Myers Squibb utökar sin portfölj inom cancerläkemedel genom att förvärva amerikanska Mirati Therapeutics för upp till 5,8 miljarder dollar, motsvarande närmare 64 miljarder kronor.

Genom affären får BMS bland annat tillgång till Miratis läkemedel mot lungcancer, Krazati, som godkändes i USA i december, och cancerkandidaten MRTX1719, som för närvarande utvecklas i fas I och visat lovande resultat.

Förvärvet kan ses som ett sätt för BMS att bredda sin verksamhet inom onkologi och kompensera för det intäktsbortfall som väntas när flera av bolagets patent löper ut under de kommande åren.

– Vi tror att detta verkligen bidrar till att strategiskt komplettera vår onkologiportfölj men också, ur ekonomisk synvinkel, hjälper oss kommersiellt under den andra hälften av decenniet, säger Adam Lenkowsky, bolagets Chief Commercialization Officer, till nyhetsbyrån Reuters.

Affären innebär att BMS betalar 4,8 miljarder dollar kontant, och ytterligare 1 miljard dollar om och när den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkänner behandlingen för ytterligare en indikation inom lungcancer.

Det är det andra stora förvärvet inom cancerområdet som företaget genomför på kort tid. I fjol köpte BMS läkemedelsutvecklaren Turning Point Therapeutics för 4,1 miljarder dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062