23948sdkhjf

Han får vetenskapspris för upptäckten av den inflammatoriska reflexen

Den amerikanske neurokirurgen och uppfinnaren Kevin J. Tracey tilldelas Hans Wigzells Forskningsstiftelses vetenskapliga pris på 100 000 dollar. Han får det bland annat för upptäckten av vad som kallats kroppens ”inflammatoriska reflex”.

Enligt motiveringen har han gjort banbrytande insatser inom vagusnervstimulering, den inflammatoriska reflexen och bioelektronisk medicin. Det handlar bland annat om mekanismerna för hur nerver överför signaler för att stoppa inflammatoriska sjukdomar.

– Dr. Traceys forskning är ett överraskande nytt insteg för att behandla inflammation med hjälp av datachips som riktar sig mot nerver i stället för att behandla med traditionella läkemedel, säger Hans Wigzell, legendarisk professor emeritus i immunologi och före detta KI-rektor, som gett stiftelsen dess namn, i ett pressmeddelande.

Kevin J. Tracey är president och vd för Feinstein Institutes for Medical Research i Manhasset, New York, samt professor i neurokirurgi och molekylär medicin vid Zucker School of Medicine. I en kommentar uttrycker han sin tacksamhet mot Hans Wigzell och stiftelsen.

– Priset är en hyllning av arbetet av ett enastående team som ägnat år av forskning med det gemensamma målet att göra upptäckter som förbättrar livet för patienter som behöver behandling för inflammatoriska sjukdomar. Efter att ha träffat några av de första patienterna som haft nytta av detta arbete, tillägnar vi i vår tur dem detta pris, säger han.

Hans Wigzells forskningsstiftelse har instiftats av Rhenman & Partners Asset Management för att främja vetenskaplig forskning och utbildning inom det medicinska området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079