23948sdkhjf

Licensavtal tar Astra Zeneca in i kampen om fetmapatienterna

Astra Zeneca ger sig nu på allvar in på det allt hetare fetmaområdet genom ett licensavtal med kinesiska Eccogene.

Avtalet gäller utvecklingen och kommersialisering av läkemedelskandidaten ECC5004, en så kallad GLP1-receptoragonist (GLP-1RA), som ska tas oralt en gång om dagen som behandling av fetma, typ 2-diabetes och andra kardiometabola tillstånd.

Läkemedelskandidaten befinner sig i tidig klinisk utveckling, och preliminär resultat från en fas I-studie har  visat god tolerabilitet och minskning av glukos och kroppsvikt jämfört med placebo i de testade dosnivåerna, enligt Astra Zeneca.

– Med utgångspunkt i de lovande kliniska fas I-data som tagits fram av Eccogene tror vi att denna orala GLP-1RA-molekyl kan erbjuda alternativ till nuvarande injicerbara terapier, både som en potentiell monoterapi och i kombination för kardiometabola sjukdomar som typ 2-diabetes, samt för fetma, säger Sharon Barr, Executive Vice President, Biopharmaceuticals R&D vid Astra Zeneca, i ett pressmeddelande.

Enligt avtalet betalar Astra Zeneca till en början 185 miljoner dollar, motsvarande drygt två miljarder kronor, till Eccogene. Till det kommer potentiella milstolpsbetalningar och eventuella royalties på ytterligare upp till 1,825 miljarder dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078