23948sdkhjf

Första vaccinet mot fruktad myggspriden sjukdom godkänt i USA

Det första vaccinet mot chikungunya-viruset, som är ett växande problem framförallt i tropiska och subtrobiska länder, har nu godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Vaccinet, som utvecklats av franska Valneva och fått namnet Ixchiq, har godkänts för vuxna från 18 och äldre som har en förhöjd risk för att utsättas för viruset.

Chikungunya-viruset upptäcktes första gången 1952 i Tanzania. Sedan dess har det spritt sig över stora delar av framförallt Afrika och Asien, men det har även förekommit utbrott i södra Europa och Nord- och Latinamerika.

Viruset sprids framförallt via myggbett, och under de senaste 15 åren har omkring fem miljoner fall av virusinfektionen konstaterats. Det uppskattas att omkring 75 procent av världens befolkning bor i områden där viruset förekommer, och spridningen väntas öka till följd av global uppvärmning och klimatförändringar.

– Infektion med chikungunyavirus kan leda till allvarlig sjukdom och långvariga hälsoproblem, särskilt för äldre vuxna och individer med underliggande medicinska tillstånd, säger Peter Marks, som är chef för FDA:s Center for Biologics Evaluation and Research, ett uttalande på myndighetens webbplats.

Ixchiq ges som en engångsdos genom injektion i muskeln. Valneva räknar med att vaccinet ska vara tillgängligt på den amerikanska marknaden i början av 2024. 

Godkännandet skedde genom ett accelererat förfarande, och FDA kräver att ytterligare kliniska studier ska utföras för att bekräfta vaccinets nytta och ytterligare undersöka dess säkerhetsprofil.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111