23948sdkhjf

Sverige och Ukraina tecknar avtal för sjukvårdsstöd

Under en konferens som arrangeras idag, fredag, i Stockholm ska ett avtal tecknas om sjukvårdssamarbeten mellan Sverige och Ukraina.

Över 100 deltagare från svenska myndigheter, sjukhus, lärosäten, privata företag och andra organisationer ska delta på konferensen som syftar till att öka samarbetet mellan svenska och ukrainska sjukvårdsaktörer.

– Vi gör det här långsiktigt och vi tänker inte släppa taget om vårt stöd till den ukrainska hälsosektorn, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Sveriges Radio Ekot.

Vi gör det här långsiktigt och vi tänker inte släppa taget om vårt stöd till den ukrainska hälsosektorn

Konferensen arrangeras av Swecare och socialdepartementet och ska inledas av Jakob Forssmed och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) tillsammans med den ukrainska hälsoministern Viktor Liashko.

Under dagen ska ett avtal undertecknas som bland annat innebär att sjukvårdspersonal från Ukraina ska kunna få utbildning i Sverige och att svårt sjuka barn från Ukraina ska kunna behandlas här, rapporterar Ekot.

Ukrainas sjukvård har drabbats hårt sedan Ryssland anföll landet och svenska sjukhus har varit med för att stötta från ett tidigt skede. På Karolinska universitetssjukhuset har ett 70-tal patienter från Ukraina tagits emot sedan Rysslands fullskaliga anfallskrig inleddes i mars förra året, varav hälften har skadats i kriget och de övriga har fått behandlingar för svåra sjukdomar.

Björn Zoëga, sjukhusdirektör, säger till Ekot att det nya avtalet får stor betydelse för sjukhusets samarbeten med Ukraina och han poängterar vikten av att stödet sker på ett strukturerat sätt när kriget nu fortsätter under lång tid.

Enligt Maria Helling, vd för Swecare, finns det ett stort engagemang för att hjälpa Ukraina bland svenska företag och organisationer i hälsosektorn.

– Vi har länge velat samla sektorn för att hitta gemensamma vägar för att stötta på ett så effektivt sätt som möjligt, säger hon i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063