23948sdkhjf

Allvarlig variant av mpox på frammarsch

En särskilt farlig och potentiellt dödlig typ av mpox-virus sprider sig i Kongo-Kinshasa.

Det rör sig om en subtyp av mpox-viruset, kallad Clade 1, som är mer smittsam och leder till allvarligare infektioner än en annan subtyp som kallas Clade II, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC (Centers for Disease Control and Prevention) gick på torsdagen ut med en varning till läkare och annan sjukvårdspersonal om möjligheten att resenärer från Kongo-Kinshasa kan bära på Clade I. Ännu har dock inget fall upptäckts i USA.

Det har nyligen kunnat visas att Clade I kan överföras genom sexuell kontakt, vilken var det huvudsakliga överföringssättet för den mindre dödliga stammen som ledde till ett globalt utbrott i fjol, då över 85 000 personer smittades.

Viruset upptäcktes först hos apor och fick därför namnet apkoppsvirus, men det har visat sig att det framförallt förekommer hos olika gnagare i Central- och Västafrika. I Sverige bytte sjukdomen namn till mpox den 1 januari i år efter rekommendation från världshälsoorganisationen WHO.

Sjukdomen smittar framförallt vid nära fysisk kontakt, och sexuella kontakter utgör en särskilt hög risk, enligt Folkhälsomyndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066