23948sdkhjf

EU listar 200 ”kritiska” läkemedel

En lista med 200 läkemedel som det är särskilt viktigt att förhindra brist på har tagits fram inom EU.

På listan, som publicerats av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, finns 200 aktiva substanser inom en rad olika behandlingsområden, bland annat vacciner och läkemedel för sällsynta sjukdomar.

Ett läkemedel anses vara "kritiskt" om det används vid mycket allvarliga sjukdomar och inte utan vidare kan ersättas med andra behandlingar om det skulle uppstå en bristsituation.

EU:s kritiska lista har tagits fram av EU-kommissionen, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och HMA (Heads of Medicines Agencies). Meningen är man ska prioritera tillgången till dessa på EU-nivå.

I Sverige har Socialstyrelsen tidigare tagit fram en nationell lista med omkring 250 läkemedel som det anses nödvändigt att ha i lager vid höjd beredskap och krig.

– EU-listan är ett första steg för att på EU-nivå bidra till att förhindra brist på de viktigaste läkemedlen i EU, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Att läkemedlen finns med på listan betyder att det är särskilt viktigt att förhindra brist på just dessa, inte att man förutspår en brist på dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079