23948sdkhjf

Ny behandling ska lindra endometrios – “Fler alternativ behövs verkligen ”

Alternativen för de som lider av endometrios är få. Nu har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänt ett nytt läkemedel i tablettform.

Var tionde person med livmoder drabbas av den kroniska sjukdomen endometrios, som utöver kraftig smärta och tarmbesvär bland annat även kan leda till problem med fertilitet. Livmoderslemhinnan sprids utanför själva livmodern och bildar små härdar i buken som blöder vid menstruation. 

I dagsläget används hormonella preventivmedel för att stoppa menstruationen och därmed lindra smärta och sammanväxningar. Vissa cystor och sammanväxningar kan opereras bort, och i vissa fall tas hela livmodern bort. 

För många försvåras livet avsevärt och behandlingsmöjligheterna är få. Men nu har den europeiska läkemedelsmyndigheten godkänt den medicinska behandlingen Ryeqo, ett läkemedel i tablettform som visat effekt på bäckensmärta och menstruationssmärta.

Läkemedelsföretaget Gedeon Richter Nordic, verksamma inom gynekologi, har nu ansökt om att Ryeqo ska subventioneras.

– Det är en patientgrupp som verkligen behöver fler alternativ, så det är väldigt positivt med ytterligare ett alternativ eftersom alla inte blir hjälpta av de mediciner som finns idag, säger Mia Lindeberg, medicinsk rådgivare på Gedeon Richter Nordic, till Life Science Sweden.

GnRH-antagonisten relugolix stoppar ägglossningen och därmed den egna produktionen av östrogen, vilket ska leda till mindre smärta. Samtidigt tillförs en låg mängd östrogen och gestagen för att undvika symtom på östrogenbrist.

För att använda Ryeqo ska man först ha provat medicinsk eller kirurgisk behandling.

– Skillnaden mellan detta och GnRH-agonister är att den här effekten är mer omedelbar, utan att man först får en förvärring av symtomen. Det är också en fördel att det är en tablett – nässprej och sprutor och annat som används kan för många upplevas krångligare, säger Mia Lindeberg.

I Sverige söker drygt 10 000 kvinnor årligen vård för sin endometrios, antalet drabbade beräknas dock vara betydligt fler.

Beslutet om subvention väntas inom sex månader.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094