23948sdkhjf

Klartecken för mer långsiktig finansiering från Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet ska inom kort kunna besluta om tioåriga bidragsperioder för finansiering av forskningsinfrastruktur, efter ett beslut av regeringen. Det kan bland annat påverka jätteprojektet Max IV.

Hittills har Vetenskapsrådets befogenheter begränsats till att bevilja forskningsmedel för högst sex år, men nu ändras myndighetens instruktion.  Syftet är att förbättra förutsättningarna för långsiktig planering av resurser till vissa viktiga infrastrukturer på forskningsområdet.

Vetenskapsrådet har tidigare framfört till regeringen att man skulle behöva kunna fatta mer långsiktiga finansieringsbeslut, särskilt vad gäller Max IV, det nationella laboratoriet för acceleratorfysik och forskning med hjälp av synkrotronljus i Lund, en anläggning som inte minst forskning inom life science kan dra nytta av.

– Den här förändringen har efterfrågats från flera olika håll eftersom finansiering av forskningsinfrastruktur måste vara långsiktig givet verksamhetens art och behov av långsiktiga investeringar, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

Förordningen träder i kraft den 12 mars 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083