23948sdkhjf

Mystiska skelettdelar hittades i sjukhusförråd

Inte i garderoben, men väl i förråden, på Nyköpings lasarett har ett antal kranier och skelettdelar av oklart ursprung påträffats.

De ovanliga fynden gjordes vid en rensning av förrådsutrymmena. Hur gammalt materialet är har inte kunnat fastställas, men en del av bendelarna var inlindade i tidningspapper från 1900-talets början, och på vissa lådor förekommer uppgifter från 1970-talet.

– Vi har gjort vad vi kunnat för att så långt möjligt avgöra vad detta handlar om och kan nu konstatera att vi inte kommer mycket längre. Med allra största sannolikhet är detta material som använts i forskningssyfte och vid brottsutredningar, säger Marie Björnstedt Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten i Region Sörmland, i ett pressmeddelande.

Varför materialet funnits i sjukhusets lokaler är ett mysterium. Den patologiska verksamheten på lasarettet upphörde i början av 2000-talet, men tidigare har det utförts forskningsarbeten åt museer och man har även bistått vid olika rättsmedicinska utredningar. 

Fynden gjordes i förråd som under långt tid inte använts, när dessa städades ur för att användas som lageryta. I förråden påträffades också material och anteckningar som har kunnat kopplas till över 50 år gamla brottsutredningar.

En polisanmälan har lämnats in i ärendet, och lasarettet avvaktar polisutredningen innan beslut tas om hur materialet ska hanteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078