23948sdkhjf

Hon ska ta fram en uppdaterad cancerstrategi

Sveriges nationella cancerstrategi börjar bli till åren. Nu ska Mef Nilbert, professor och cancerforskare, utreda och lämna förslag på hur den bör uppdateras.

Den nuvarande cancerstrategin presenterades 2009. Sedan dess har utvecklingen gått fort inom cancermedicin, samtidigt som befolkningens ålderstruktur förändrats.

Nu ska en ny, uppdaterad strategi tas fram. Vid en pressträff på måndagen presenterades utredningsuppdraget av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

– Sverige ska förbli ett föregångsland inom cancervård och cancervården, inbegripet barncancervård och rehabilitering, ska förbättras och utvecklas. Vi ska därför ta tillvara de många möjligheter som utvecklingen på området innebär och skapa en jämlikt tillgänglig vård över hela landet. Den nationella cancerstrategin ska uppdateras för att skapa en aktuell och nationellt gemensam riktning för detta arbete, sa sjukvårdsministern.

Till särskild utredare utses Mef Nilbert, som är professor i klinisk onkologi vid Lunds universitet och bland annat har forskat om ärftlig tjock- och ändtarmscancer och sarkom.

Hon har även arbetat med införandet av standardiserade vårdförlopp, som infördes för att korta väntetider inom cancervården. Sedan i höstas är hon också ämnesexpert vid Socialstyrelsen.

– Som utredare i arbetet med en uppdaterad svensk cancerstrategi ser jag fram emot att få ta del av synpunkter från patienter och närstående såväl som professioner och beslutsfattare. Alla har en roll i arbetet med att förhindra fler cancerfall och erbjuda patienter med cancer en ännu bättre livskvalitet, säger Mef Nilbert i ett pressmeddelande.

Utredaren ska föreslå en nationell cancerstrategi utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar prevention, tidig upptäckt, diagnostik, behandling, rehabilitering, palliativ vård och uppföljning.

I det ingår bland annat att analysera och föreslå åtgärder för jämlikt införande av precisionshälsa, att föreslå hur standardiserade vårdförlopp kan utvecklas som verktyg för kunskapsstyrning samt att föreslå åtgärder för att möta framtida kompetensbehov inom cancervården.

Utredningen ska överlämnas den 30 november 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078