23948sdkhjf

Förkylningskurer ska undersökas i regeringsuppdrag

Vi vet för lite om vårt vanligaste sjukdomstillstånd. Det anser regeringen, som delar ut två nya uppdrag för att öka vår kunskap om förkylningar.

Det ena uppdraget, som går till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), går ut på att undersöka kunskapsläget när det gäller effekten av mun- eller nässprayer och andra produkter som påstås motverka förkylningar.

Myndigheten ska också kartlägga kunskapsläget när det gäller påstådda effekter av tillskott av vitaminer eller mineraler och kombinationen av dessa.

Samtidigt ges Folkhälsomyndigheten uppdraget att undersöka faktorer i inomhusmiljön, särskilt i skolor och förskolor, som kan påverka luftvägsbesvär och luftvägsinfektioner hos barn. Även kunskapsläget när det gäller effekten av ventilation och luftrenare på luftvägsbesvär ska ses över.

– I relation till de omfattande problem och kostnader som förkylningar innebär för samhället har frågan ägnats liten tid och uppmärksamhet. Korttidsfrånvaro på grund av förkylningar innebär förutom sjukdom för den enskilde också stora summor i produktionsbortfall och kostnader för arbetsgivare. Samma sak gäller förstås med vab-frånvaro på grund av sjuka barn. Därför är det angeläget att ta fram mer kunskap på området, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062