23948sdkhjf

Astra Zeneca i strategiskt samarbete om precicisionmedicin

Införandet av precisionmedicin i Sverige ska skyndas på genom ett nytt strategiskt samarbete mellan Karolinska institutet, Karolinska universitetssjukhuset och Astra Zeneca.

Den gemensamma satsningen som presenterades på måndagen har som mål att ge snabbare tillgång till prevention, diagnos, behandling och uppföljning som är skräddarsydd efter patientens unika egenskaper, som genetisk profil, specifika biomarkörer, livsstil och omgivande miljö, skriver parterna i ett pressmeddelande.

Anna Martling, Scientific Director Life Sciences på KI, ser en stor potential i samarbetet med Astra Zeneca.

– En nära samverkan med näringslivet är helt nödvändig för utveckling och implementering av precisionsmedicin. Vi på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har kraftsamlat sen tidigare för att dra nytta av den utveckling som sker inom så kallad multimodal diagnostik, som innebär en kombination av olika typer av patientinformation som bilddiagnostik, genetik, patologi och proteinuttryck, säger hon i en kommentar.

Samarbetet är tänkt att ske inom flera olika terapiområden och omfatta hela kedjan från forskning och utveckling hela vägen till klinisk införande. Parterna ska nu utforska behoven, och sedan starta upp projekt för fördjupad samverkan.

– Vi är mycket glada över ett intensifierat samarbete med Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset för att möjliggöra att nya innovativa behandlingar snabbare når de patienter som har störst nytta av dem. Den kunskap och erfarenhet vi tillsammans nu får är också av stor betydelse för att stärka Sveriges ledande position inom life science, forskning och hälso- och sjukvård, säger Emelie Antoni, chef för Astra Zeneca i Norden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078