23948sdkhjf

Vårdfacket nobbar medlarbudet – men öppnar för förhandlingar

Vårdförbundet säger nej till medlarnas förslag till lösning av vårdkonflikten, men öppnar samtidigt för fortsatta förhandlingar.

På torsdagen lämnade medlarna på Sobonas avtalsområde, som främst omfattar kommunala företag, en så kallad hemställan till parterna.

Vårdförbundet meddelar nu att man efter noggrann analys beslutat att säga nej till förslaget i dess nuvarande utformning.

— Vi vill att konflikten och strejken ska kunna avslutas med ett bra avtal för våra medlemmar så att vi kan ge en god hälso-och sjukvård. Vi har yrkat på en arbetstidsförkortning på en kvart om dagen, från 38 timmar och en kvart till 37 timmar. Hemställan innehåller inte det, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar samtidigt att förslaget innehåller vissa förbättringar jämfört med tidigare.

– Vi välkomnar att försämringar kopplat till Nato-medlemskapet inte längre finns med. Det är en viktig förflyttning. Vi ser att det nu finns öppningar för att återuppta förhandling under medling på Sobonas område, säger hon.

Sobona sa ja till medlarnas bud, och SKR lade fram ett motsvarande bud till Vårdförbundet, men fick alltså nobben

– Vi sade ja till medlarnas bud och var bland annat beredda att kompromissa i frågan om arbetstidsförkortning för att få till ett avtal och få stopp på konflikten. Detta trots att det blir en utmaning för arbetsgivarna att hantera. Vi är bekymrade över utgången, säger Ulf Olsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundets nej innebär att konfliktåtgärderna fortsätter. Ulf Olsson menar att båda parter nu måste kompromissa.

– Det är inte försvarbart att låta den här konflikten fortsätta. Det börjar nu bli kritiskt läge i flera regioner och den kommer att få konsekvenser för lång tid framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078