23948sdkhjf

Ny kontroversiell studie kopplar fetmaläkemedel till självmordstankar

I både EU och USA har misstänkta kopplingar mellan GLP1-analoger och självmordstankar utretts – och avfärdats. Nu väcks frågan till liv igen av en ny studie.

I studien, som publicerats i Jama, har en internationell grupp av forskare använt världshälsoorganisationen WHO:s globala databas för misstänkta läkemedelsbiverkningar och funnit vad de kallar en ”disproportionalitetssignal” associerad till självmordstankar hos patienter som använt semaglutid, vilket är den verksamma substansen i Novo Nordisks storsäljande diabetes- och viktminskningsläkemedel Wegovy, Ozempic och Rybelsus.

Disproportionaliteten förblev signifikant vid jämförelser med andra läkemedel som dapagliflozin och metformin och i subgruppen av patienter med rapporterad användning av antidepressiva medel och bensodiazepiner,

Forskarnas slutsats är att ”en detekterad signal om semaglutid-associerade självmordstankar kräver ett brådskande klargörande”.

Studien, som publicerades på tisdagen, är redan omdiskuterad, skriver Fierce Pharma. Bland annat har det påpekats att den inkluderar patienter som potentiellt använt GLP1-läkemedlet off-label. Dessutom saknar studiedatan information som potentiellt skulle kunna spela en roll vad gäller risken för ökad psykisk ångest, som exempelvis snabba förändringar av kroppsvikt eller BMI.

Flera sakkunniga har uttryckt att studiemetoden att finna en statistisk disproportionalitet mellan olika grupper inte bevisar att det finns ett orsakssamband.

Det är inte första gången frågan är på tapeten. Uppmärksamheten var stor när den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA förra sommaren beslutade att inleda en utredning efter att Islands hälsovårdsmyndigheter rapporterat om tre fall där patienter övervägt självmord eller självskadebeteende i samband med medicinering med GLP1-analoger.

I april kom slutsatsen från EMA:s säkerhetskommitté PRAC: Man hade inte funnit några orsakssamband mellan läkemedlen och det självdestruktiva beteendet, som Life Science Sweden då rapporterade. Även den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har undersökt frågan, och kommit till liknande slutsatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079