23948sdkhjf

Ingen kvotering för forskande danskor

Kvinnliga forskare missgynnas när danska forskningsråd fördelar pengar. Nu kallas forskningsminister Helge Sander till rundabordssamtal för att diskutera en lösning. Men kvotering är inte aktuell.
- Det duger inte att vi inte satsar på kvinnorna i samma omfattning som på männen, säger den danske forskningsministern Helge Sander till danska Politiken.

Han reagerar starkt mot den nya rapporten från Köpenhamns universitet, som visar att de danska forskningsstiftelsernas sätt att fördela forskningspengar är ojämställt. Manliga forskare får i genomsnitt 36 procent större anslag än kvinnor, och fler män än kvinnor får stöd. Av de 84 som fått ta emot Eliteforskerstödet fram till och med 2008 var drygt tre av fyra, 77 procent, män.

Forskningsministern har därför beslutat att inbjuda representanter från forskningsvärlden inom både akademin och industrin, till rundabordsöverläggningar på den danska regeringsbyggnaden Christiansborg i Köpenhamn. Mötet kan komma att äga rum i början av nästa månad. Men det står redan nu klart att kvotering inte är en lösning på problemet.

Det troligaste är en ny och öronmärkt pott med forskningsmedel, uteslutande avsedd för kvinnliga forskare.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094