23948sdkhjf

Finns det grodor så finns det hopp

Forskare har identifierat ett ämne som blockerar det pigment som gör grodyngel fläckiga. På sikt kan rönen leda till bättre behandling av hudcancer.
En grupp forskare vid brittiska University of East Anglia har identifierat en substans som blockerar rörelserna hos de pigmentceller som ger grodyngel deras distinkta mönster. Det är okontrollerade pigmentceller som orsakar hudcancer, både hos människor och grodor.

Den rekombinanta, alltså konstgjorda, substansen kallas NSC 84093 och valdes ut från en grupp om 3 000 substanser som screenades för att se om de påverkade pigmentceller. Fyrtio substanser visade sig lovande, men NSC 84093 var den mest intressanta. Substansen visade sig åstadkomma en distinkt förändring i grodornas färgmönster redan vid mycket låg koncentration. Den studerade grodarten var ursprungligen mönstrad med en lång oavbruten ål längs ryggen. Efter att ha utsatts för NSC 84093 ändrades mönstret till att bestå av ett antal individuella färgrutor.

Nästa steg blir nu att testa substansen på andra djur. De brittiska forskarna framhåller dock att det ännu är lång väg kvar för att veta om rönen kan leda fram till nya behandlingar mot hudcancer.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vicore tar in 200 miljoner — utvecklar behandling mot lungfibros
Stororder till samarbetspartner kan bli bingo för Raysearch
Ny Sverigechef till Boehringer Ingelheim
FDA kräver indraget tillstånd för Oncopeptides i USA
Uppmärksamheten kring ALS ger pengar till hennes forskning
Spago startar klinisk studie i endometrios
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.062