23948sdkhjf

Stamceller kan stoppa svår MS

Forskare vid Uppsala universitet visar att det är möjligt att stoppa sjukdomen multipel skleros. Genom att behandla patienter med blodstamceller har man lyckats stoppa sjukdomsförloppet.
- Våra resultat är mycket lovande och visar att behandlingen i bästa fall kan stoppa all sjukdomsaktivitet, säger Jan Fagius, överläkare och docent i neurologi vid Uppsala universitet, som lett studien.

Femton patienter har genomgått behandlingen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. De har fått blodstamceller från sin egen benmärg transplanterade, efter behandling med höga doser cytostatika.

Resultaten är i huvudsak mycket goda. De flesta patienter har markant förbättrats och en av dem verkar till och med ha blivit helt botad. Men behandlingen är riskfylld, och är inte lämplig för alla patienter.

- Behandlingen görs bara på patienter med mycket aggressiv ms och som varit sjuka en kortare tid och förväntas ha en god återhämtningsförmåga. Man tror inte att behandlingen kan reparera ett redan kroniskt skadat nervsystem. Behandlingen utförs dessutom bara på de allra sjukaste, då den trots allt riskerar patientens liv, säger Jan Fagius.

En amerikansk studie om 21 patienter visar liknande resultat. Fyra av fem patienter som fick stamceller från sin egen benmärg hade mindre besvär efter tre år.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079