23948sdkhjf

Danskt stöd för ESS till Lund

Stödet växer för att den nya superforskningsanläggningen ska hamna i Lund. Den danska Läkemedelsindustriföreningen ställer sig nu bakom försöken att få ESS till Sverige. Tre kandidater tävlar om miljardsatsningen.
- Det här är en enastående möjlighet att få en stor gemensam europeisk forskningsanläggning placerad i Öresundsregionen. Därför menar vi att Danmark tillsammans med Sverige bör göra allt vi kan för att ta tillvara denna möjlighet, säger Allan Skårup Kristensen, chefskonsulent i Lif, den danska läkemedelsindustrins organisation.

European Spallation Source är ett flervetenskapligt forskningscentrum baserat på världens mest kraftfulla neutronbaserade partikelaccelerator. Här ska forskare bland annat kunna studera framtidens material, från plaster och proteiner till mediciner och molekyler, för att förstå hur det är uppbyggt och hur det fungerar. ESS skulle locka många tusen forskare från hela världen varje år. Lif anser att en placering av ESS i Lund skulle gynna båda Danmark och Sverige, och föreslår nu att Danmark åtar sig att dela värdskapet för anläggningen, vid sidan av Sverige.

- Det är svårt att sia om vad vi precis skulle få ut av investeringen, för anläggningen kommer inte att vara i full drift förrän 2020. När Lif ändå anser att Danmark bör arbeta för att få etableringen till Lund, är det först och främst på grund av den betydelse anläggningen kommer att få för den offentliga grundforskningen, och i synnerhet grundforskningen inom biomedicin och bioteknik, något som vi i läkemedelsindustrin arbetar nära, säger Allan Skårup Kristensen, som tror att satsningen skulle sätta både Sverige och Danmark på den internationella forskningskartan.

Forskningsminister Helge Sander har skickat ut frågan om ett danskt medvärdskap för ESS på remiss till en rad universitet, företag och forskningsinstitutioner. Ingenting har ännu sagts om storleken på ett eventuellt ekonomiskt bidrag till projektet, från danskt håll.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078