23948sdkhjf

IVF ökar inte risk för cancer

En ny dansk studie visar att fertilitetsbehandling inte ökar risken för äggstockscancer. Över femtiotusen kvinnor deltog i studien som är den största hittills av sitt slag.
Ofrivilligt barnlösa kvinnor får inte förhöjd risk att senare utveckla äggstockscancer, om de genomgår en fertilitetsbehandling. Det visar världens hittills största studie på området, genomförd av den danska organisationen Kræftens Bekæmpelse.

Hormoner spelar en viktig roll när äggstockscancer utvecklas. Eftersom behandling med hormoner ingår i de vanligaste formerna av infertilitetsbehandling, har det tidigare antagits att cancerrisken skulle kunna öka hos de kvinnor som genomgår sådana behandlingar. Den nya studien visar att det inte finns någon sådan koppling.

- Det är en god nyhet som vi kan sända till fertilitetskliniker och till alla de kvinnor som genomgår eller har genomgått behanding för barnlöshet. Vår undersökning visar att det inte finns något samband mellan hormonell fertilitetsbehandling och risken för att utveckla cancer i äggstockarna, säger Allan Jensen, som lett studien tillsammans med professor Susanne Krüger Kjær.

Studien är den hittills största i sin art, och har omfattat 54 362 danska kvinnor som mellan åren 1963 och 1998 genomgick någon form av behandling för att få hjälp att bli gravida. 156 av dem drabbades av äggstockscancer. Resultaten visar att det inte kunda kopplas någon förhöjd risk för äggstockscancer till IVF-behandling, oavsett behandlingens typ, varaktighet eller resultat.

En lätt ökad risk kunde noteras för de kvinnor som behandlades med preparatet clomifen. Resultatet är dock osäkert och kan, enligt forskarna, bero på en ren tillfällighet. En tidigare studie har visat att det inte finns någon koppling mellan infertilitetsbehandling och bröstcancer.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078