23948sdkhjf

Hon ska göra högskolan mer jämställd

Män dominerar på högre poster och förändringstakten är oacceptabelt långsam. Regeringen har tillsatt en delegation som ska förbättra jämställdheten i högskolan. Den avgående rektorn för Luleå Tekniska universitet ska leda arbetet.
- Högskolan har idag ett dubbelt jämställdhetsproblem. Bland professorer och andra högre tjänster dominerar männen kraftigt och förändringstakten är oacceptabelt långsam, säger högskoleminister Lars Leijonborg.

Den nya jämställhetsdelegationen kommer att ledas av Pia Sandvik Wiklund. Hon är idag rektor för Luleå Tekniska universitet, men blir från och med mars länsråd i Jämtlands län. Delegationen får en budget om 60 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas för att ta fram åtgärder och fördela pengar till insatser som visat sig vara framgångsrika, eller som kan ge nya kunskaper om hur man kan komma längre med jämställdheten.

- Ojämställdheten i högskolan följer med studenterna in på arbetsmarknaden. Den som valt en typisk manlig utbildning går oftast vidare till ett jobb med högre lön än den som valt en typisk kvinnlig utbildning. Regeringen jobbar för att öka jämställdheten på alla fronter och jag tror att en insats i högskolan kommer att ha stor effekt, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Delegationens uppdrag ska vara avslutat senast i januari 2011.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111