23948sdkhjf

Storsatsning på säkrare vård

För lite forskning omvandlas till praktisk nytta. Nu satsas 50 miljoner kronor på projekt som ska öka vårdens förmåga att omsätta kunskap till praktik.
Elva projekt får dela på miljonerna. Pengarna kommer från Vinnvård, ett forskningsprogram finansierat av Socialdepartementet, Sveriges Kommuner och Landsting, Vinnova och Vårdalstiftelsen.

- Det har visat sig att mycket av den forskning som finns idag i allt för liten utsträckning kommer till nytta i den praktiska verksamheten. Gapet mellan kunskap och praktik gör att patientsäkerheten drabbas. Detta vill vi råda bot på, säger Lars Wärngård, ordförande i Vinnvårds programstyrelse.

Projekten pågår fram till 2012 och ska knyta samman forskare, praktiker och patienter. Målsättningen är att det ska förstärka nytänkande och utveckling inom vård och omsorg. Alla projekt har en utarbetad plan för spridning av forskningsresultaten. Några av de ämnesområden som ska studeras är nya metoder för strokeprevention, vård av multisjuka patienter och strukturer för kunskapsöverföring i klinisk praktik.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094