23948sdkhjf

Ny kunskap om klamydia

En grupp forskare vid Stockholms universitet har identifierat en unik mekanism hos klamydiabakterien som kan användas vid utvecklingen av nya läkemedel.
Klamydiabakterien orsakar bland annat sexuellt överförbara infektioner och blindhet. Tack vare nya rön från bland annat Stockholms universitet kan det nu bli möjligt att utveckla nya läkemedel för behandling av klamydiainfektioner.

Stockholmsforskarna har tillsammans med kollegor i tyskland lyckats studerat ett av de enzym bakterien behöver för att föröka sig. Enzymet, ribonukleotid-reduktas, används för att tillverka byggstenarna i DNA och finns i alla levande organismer. Men klamydiabakteriens enzym har annorlunda egenskaper än hos de flesta djur och växter. Människans enzym, liksom alla högre organismers, har två järnjoner bundet till sig i sin aktiva form. Klamydiabakteriens enzym kan istället innehålla en järnjon och en manganjon vid tillfällen när det behövs högre enzymaktivitet.

Med en avancerad spektroskopimetod har forskarna lyckats klarlägga avståndet mellan atomerna i den del av enzymet där järn- och manganjonen finns. På så vis har forskarna fått ny kunskap om enzymets funktion.

Resultaten har betydelse för att förstå hur klamydiabakterien tillverkar sitt DNA. Eftersom processen skiljer sig åt mellan klamydia och människa öppnar ger studien möjligheter till nya läkemedel som kan oskadliggöra bakterien utan att ge upphov till biverkningar.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078