23948sdkhjf

Ny modell minskar risken med Waran

Nu kan läkarna räkna fram rätt dos av det blodförtunnande medlet Waran. Tack vare en modell från Uppsala universitet.
Forskare vid bland annat Uppsala universitet har utvecklat en modell för att beräkna optimal dos av läkemedlet Waran (warfarin). Waran är ett blodförtunnande medel som ges för att förebygga blodpropp. Ungefär 100 000 svenskar behandlas med läkemedlet. Känsligheten för preparatet varierar från person till person vilket gör det svårt att bestämma vilken dos av läkemedlet en viss individ bör få. Får patienten för låg dos kvarstår risken för blodpropp medan risken för blödningar ökar om hon eller han får för hög dos av preparatet.

För att ta reda på om det går att beräkna rätt Waran-dos innan behandling påbörjas har av ett 20-tal forskargrupper från hela världen samlat in data från 5 700 personer som behandlas med läkemedlet. Resultatet är en modell för att beräkna rätt medicindos på människor med europeiskt, asiatiskt och afrikanskt ursprung. Modellen bygger på kalkyleringar utifrån förekomsten av mutationer i två gener, VKORC1 och CYP2C9. Ungefär hälften av patienterna i studien bar på mutationer i dessa gener vilket gör att de behöver en lägre dos än de som inte bar på mutationerna. Ett fåtal procent av försökspersonerna behövde en avsevärt lägre dos.



Nu ska beräkningsmetoden utvärderas
på patienter inom sjukvården. Under våren 2009 ska amerikanska forskare bland annat studera om säkerheten med Waran ökar med skräddarsydd behandling. Till hösten ska en liknande studie genomföras i sju europeiska länder, bland annat Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109