23948sdkhjf

Orexo köper brittisk konkurrent

Pharmakodex har ett antal program redo att licensieras ut och de båda bolagens teknologier ska tillsammans snabba på produktutvecklingen. En nyemission ska finansiera köpet.
Det svenska drug deliverybolaget Orexo köper brittiska Pharmakodex, ett brittiskt drug deliveryföretag specialiserat på formulering och utveckling av receptbelagda och receptfria läkemedel baserat på småmolekylära substanser.

Företaget arbetar med att förbättra oral, sublingual och transdermal läkemedelstillförsel, och har ett antal utvecklingsprogram inom främst smärtlindring och opiatberoende. Projekten befinner sig i både klinisk och preklinisk fas. Huvudprogrammet PKX219 är en kombinationsbehandling av opiatberoende, som ska genomgå kliniska prövningar i år. Om allt går enligt plan kan en produkt lanseras under 2010/2011. Produktportföljen innehåller dessutom ett program för att ta fram en snabb smärtlindring mot migrän.

- Det här förvärvet ger oss intressanta och potentiellt mycket lönsamma projekt som vi kan ta fram till marknad. Det ger oss ochså en mycket intressant teknologiplattform att kombinera med vår egen, säger Orexos vd Torbjörn Bjerke, som beskriver hur diskussioner nu förs med några av världens största läkemedelsföretag.

Prislappen på Pharmakodex är ungefär 80 miljoner kronor, och Orexo kommer att betala i två omgångar. Den första delen blir i form av totalt 843 992 nya nyemitterade Orexoaktier, till en kurs om 48 kronor per aktie. Den andra utbetalningen kan Orexo välja att antingen betala genom nyemitterade egna aktier eller kontant, i augusti i år. Affären omfattar också ytterligare utbetalningar, baserade på licensintäkter, samt milstolpeutbetalningar, men inga royaltyutbetalningar.

Pharmakodex har fem anställda, och har enligt Orexo tillräckligt i kassan för att täcka sina egna kostnader under 2009 och en bit in på 2010. Under denna period förväntas också ytterligare licensintäkter för vissa av de förvärvade teknologierna. Pharmakodex verksamhet blir kvar i Bath, Storbritannien, men framöver under namnet Orexo UK Ltd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109