23948sdkhjf

De ska bota allergiker

Två danska bolag har tecknat avtal för utveckling av ett vaccin mot kattallergi.
De danska bolagen ALK Abelló och Novozymes har ingått ett samarbetsavtal kring produktion av allergiframkallande ämnen, allergener. I dag utvinns allergener ur naturligt råmaterial, en komplicerad och tidskrävande process. Allergener som i stället framställs på industriell väg med hjälp av genetiskt modifierade mikroorganismer kallas rekombinanta allergener. Rekombinant produktion gör det möjligt att enkelt framställa stora mängder allergener som kan användas för att bota allergier.

Enligt avtalet ska Novozymes utveckla processer för storskalig rekombinant produktion av kattallergen. Allergenerna ska användas vid framställningen av ALKs vaccin mot kattallergi. Allergiacciner verkar genom att immunförsvaret utsätts för små doser av det ämne personen i fråga är allergisk emot. På så sätt lär sig immunförsvaret att känna igen till exempel kattallergen som något ofarligt och den allergiska reaktionen uteblir. Omkring 50 miljoner personer i USA och Europa lider av kattallergi, vilket gör det till den näst vanligaste allergin efter allergi mot kvalster.

ALK Abelló behåller enligt avtalet alla produkträttigheter och kommer att stå för klinisk utveckling och registrering av läkemedlet. ALK Abelló kommer också att äga alla rättigheter till marknadsföring och försäljning av en eventuell produkt.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.111