23948sdkhjf

Glutenintoleranta inte mer hjärtsjuka

Risken för leversjukdomar, sköldkörtelrubbningar och lymfom är dock större för dem som inte tål gluten, visar en ny stor undersökning som omfattat 15 000 svenskar.
Undersökningen är den hittills största i sitt slag och har genomförts vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro. Tidigare studier har visat på att glutenintolerans kan ha en koppling till autoimmuna hjärtsjukdomar. Enligt den nya studien finns det inte stöd för den teorin, men att glutenöverkänslighet ändå kan förknippas med förhöjd risk för andra sjukdomar.

- Vi har i synnerhet kunnat visa på en förhöjd risk för leversjukdomar och sköldkörtelrubbningar, berättar Peter Elfström, läkare vid Barn- och Ungdomskliniken vid USÖ, som nu lägger fram resultaten i sin avhandling.

Han har studerat förekomsten av autoimmuna sjukdomar där man tidigare har misstänkt ett samband med glutenintolerans. Resultaten från den stora studien bekräftar att det finns en ökad risk för glutenintoleranta att drabbas av leversjukdom, Addisons sjukdom, sköldkörtelrubbningar samt cancerformen lymfom.

Studien både kompletterar och dementerar tidigare rön. Det är sedan tidigare känt att glutenintolerans ökar risken för underproduktion av sköldkörtelhormoner, så kallad hypotyreos. Örebrostudien är den första som visar att glutenintolerans även ökar risken för en överproduktion av sköldkörtelns hormoner, hypertyreos. Däremot visade studien att det inte finns någon ökad risk för autoimmuna hjärtsjukdomar för glutenintoleranta, i motsats mot en tidigare mindre studie som påvisat ett sådant möjligt samband.

- Bättre kunskap om risken för andra sjukdomar vid glutenintolerans är viktig både när det gäller diagnostik och behandling av dessa tillstånd, och vi hoppas att vår forskning ska minska risken för att dessa patienter går med oupptäckta och obehandlade följdsjukdomar, säger Peter Elfström.

Risken att bli sjuk är dock ganska liten för en enskild individ, eftersom det handlar om relativt ovanliga sjukdomar. Det finns ännu inte särskilt mycket kunskap om varför vissa drabbas och inte andra, men forskning tyder på att genetik kan vara en faktor.

- Det finns mycket kvar att utforska. Det vi vet är att sjukdomen utlöses vid intag av gluten och att den framför allt finns hos individer med vissa genetiska förutsättningar. Och hos dessa personer ökar också risken för vissa autoimmuna sjukdomar, säger Peter Elfström.

Kunskapen kan också användas för att identifiera riskgrupper som bör testa sig för glutenintolerans. Patienter med autoimmuna sjukdomar kan i själva verket vara glutenintoleranta utan att veta om det. För dem kan rätt diagnos och en glutenfri kost leda till en förbättring.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093