23948sdkhjf

Giftig örtmedicin stoppas

Ett örtbaserat kosttillskott ger leversvikt och misstänks ligga bakom flera dödsfall. 24 miljoner kapslar har sålts i Norden sedan 2004.
Både Läkemedelsverket och Livsmedelsverket slår larm om livsmedelstillskottet Fortodol, och avråder alla konsumenter från att äta det. Preparatet uppges hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk.

Enligt tillverkaren är ingredienserna gurkmeja och aminosyran fenylalanin, men vid analys har innehållet i flera burkar även visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid. Nimesulid kan ge upphov till allvarliga leverskador och är inte godkänt i Sverige, vare sig i kosttillskott eller läkemedel. Medlet säljs via hälsokostbutiker och över internet. Den svenska distributören Hela Pharma Sverige har nu dragit tillbaka Fortodol från marknaden.Läkemedelsverket känner till
fyra fall där svenska patienter fått leverskador efter att ha ätit Fortodol. Ett av dessa fall ledde till att patienten dog. Norska myndigheter känner till fem fall, varav ett ledde till dödsfall.

Dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin och gulfärgad hud är några symptom på leverpåverkan. Läkemedelsverket uppmanar de som ätit medlet och upplever symptom, att kontakta sjukvården för att kontrollera leverfunktionen. De uppmanar också konsumenter samt hälso- och sjukvården att rapportera in ytterligare fall av misstänkta biverkningar som kan sättas i samband med Fortodol.

Läkemedelsverket har även vid tidigare tillfällen hittat farliga mängder läkemedelssubstanser i produkter som marknadsförs som örtpreparat. Det gäller bland annat bantningsmedel och potensmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111