23948sdkhjf

Sprutor ska bota drogberoende

Camurus nya behandling för opiatberoende har fått klartecken att testas i fas I/II.
Svenska Camurus har fått tillstånd att starta en klinisk fas I/II studie av CAM2038. CAM2038 utvecklas för behandling av opiatberoende. Studien ska utföras i Tyskland på 24 patienter som är beroende av opiater. Syftet är att undersöka tolerabilitet, farmakokinetik och farmakodynamik för substansen.

Omkring 3 miljoner människor i USA och Europa beräknas vara beroende av opiater, till exempel heroin. CAM2038 är en vidareutveckling av substansen buprenorfin som ofta används mot drogberoende i dag. Buprenorfin är den aktiva substansen i preparaten Subutex och Metadon och verkar på samma receptorer som endorfinerna i kroppen. Genom att substansen binder till och aktiverar endorfinreceptorerna ger den en smärtstillande effekt samtidigt som den hindrar andra opiater att binda till dessa receptorer. Detta gör att effekten av till exempel heroin uteblir.

Dagens terapier kräver att patienten tar tabletter med buprenorfin varje dag medan CAM2038 är tänkt att ges som injektion en gång i veckan eller en gång i månaden. Genom att injektionerna ges inom sjukvården skulle denna behandling förhindra att patienter glömmer ta sin medicin vilket ofta är ett problem med tablettbehandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078