23948sdkhjf

Här är kameran som du kan äta upp

På vägen genom kroppen kan den både diagnosticera och behandla svåra sjukdomar som ulcerös kolit och tjocktarmscancer. Nu lanseras det nya intelligenta kamerapillret.
2001 godkände amerikanska FDA det första kamerapillret för att använda i diagnostiska syften. Nu kommer nästa generation, smarta piller som inte bara kan upptäcka utan också behandla svåra sjukdomar.

Tekniken kallas Ipill och är en kapsel som sväljs, och sedan förs genom matsmältningssystemet på det gamla vanliga sättet. Genom att mäta surhetsgraden i miljön känner pillret av var i mag-tarmkanalen det befinner sig. Ph-informationen och uppgifter om hur lång tid pillret färdas genom tarmkanalen gör det möjlighet att fastställa platsen med stor exakthet.

En mikroprocessorstyrd pump doserar ut rätt mängd av läkemedlet på rätt plats, samtidigt som kapseln mäter den lokala temperaturen och rapporterar trådlöst till en extern mottagarenhet.

Kombinationen av information om var kapseln befinner sig, elektroniskt styrd läkemedelsadministrering och övervakning gör att tekniken kan bli ett värdefullt verktyg inom så väl vård som forskning.

Ipillteknologin är utvecklad av medicinteknikföretaget Philips Electronics. Företaget är marknadsledande inom utrustning för medicinsk diagnostik och patientövervakning. Philips har 134 200 anställda i mer än 60 länder. Huvudkontoret ligger i Holland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094