23948sdkhjf

Säkrare vård med topprustade ambulanser

110 ambulanser i Västra Götaland ska förses med teknik som gör det möjligt att inleda kvalificerad sjukvård redan under transporten.
Ambulansteknologiföretaget Ortivus tecknar ramavtal med Västra Götalandsregionen, om att utrusta regionens ambulanser med informations- och beslutsstödsystemet Mobimed.

Avtalet kommer till efter en offentlig upphandling av telemedicinsk utrustning för ambulansverksamheten i regionen, och gäller totalt 110 ambulansbilar, -båtar och –helikoptrar. Avtalstiden löper i fem år med möjlighet till förlängning, och omfattar även installation, service och utbildning för systemet. De första leveranserna inleds troligen i år.

Mobimed innehåller bland annat moduler för monitorering, avancerad kommunikation, telemedicin och elektroniska patientjournaler. Systemet har också stöd för checklistor och digital lagring av riktlinjer, och kan integreras med andra system, som exempelvis sjukhusens egna elektroniska journalssystem.

- Vår teknologi gör det möjligt att inleda kvalificerad vård redan under ambulanstransporten, och utnyttja den kompetens som finns inne på sjukhusen som beslutsstöd så tidigt som möjligt, säger Ortivus vd Jan B. Andersson.

Han beräknar att avtalet kan vara värt omkring 20 miljoner kronor för Ortivus del. Hittills har Ortivus levererat mer än 1 000 system, varav ungefär en tredjedel till vårdgivare i Sverige.

De viktigaste marknaderna är de länder där marknaden är mogen för att tänka in ambulanssjukvård i själva vårdkedjan, enligt Jan B. Andersson. I praktiken innebär det Kanada, USA och Europa, och bolaget har också egna kontor i USA, Kanada och England. På övriga marknader arbetar Ortivus genom distributörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128