23948sdkhjf

Mediciner i svenska vatten en hälsofara

Även de låga halter av olika läkemedel som finns i svenska vattendrag ökar inflammationen i mänskliga celler.
Det är sedan tidigare känt att vissa mediciner är skadliga för djur och växter när de hamnar i naturen. En grupp forskare vid Örebro universitet har nu visat att även de låga koncentrationer av läkemedel som finns i svenska vatten påverkar mänskliga celler. Studien är den första i sitt slag som och syftar till att ta reda på hur en blandning av vanliga läkemedel påverkar kroppens immunförsvar. Resultaten visar att vissa substanser i vattnet fungerar inflammationsdämpande, medan andra tvärt om ökar immunförsvarets reaktion.

Forskarna har undersökt prover från vattendrag kring Borås, från Ume älv i Norrland och från två sjöar i Lappland. Syftet var att undersöka förekomsten av 17 olika läkemedel som forskarna valt ut på förhand. Bland medicinerna fanns bland annat anti-inflammatoriska preparat och anti-depressiva läkemedel.

Det prover som kom från området kring Borås visade sig innehålla högst koncentrationer av dessa läkemedel. I laboratoriet tillverkade forskarna sedan samma doser av läkemedlet genom att späda medicinerna med sterilt vatten. När mänskliga celler behandlades med dessa doser visade det sig att de, liksom läkemedlen i sig, hade en anti-inflammatorisk effekt trots de låga koncentrationerna.

Därefter undersökte forskarna effekten av vatten som hämtades direkt från vattendragen vid Borås. Detta vatten gav i stället upphov till ökad inflammation i cellerna. Forskarna drar därför slutsatsen att det finns okända substanser i detta vatten som ligger bakom den ökade immunförsvarsreaktionen, kanske genom att de samverkar med de kända läkemedelssubstanserna. Det är ännu oklart om det är pro-inflammatoriska substanser, bakterier eller andra biologiskt aktiva molekyler som ligger bakom effekten.

Forskarna kommer nu att gå vidare och analysera vatten från andra delar av Sverige. De ska också även försöka ta reda på vilken eller vilka substanser i vattnet som ökar inflammationen i cellerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078