23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Life Science Sweden
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Proteiner värda att mjölka

En av Sveriges största mjölkproducenter har skrivit avtal om att tillverka vassleproteiner på plats i USA. Produktionen börjar i sommar.
- Vi räknar med att

produktionen kan starta till sommaren. Att vi nu på allvar kommer in på världens största marknad för vassleproteiner ger oss helt nya möjligheter, säger Henrik Andersen, direktör i Arla Foods Ingredients.

Vasslen är vätskan

som blir över vid tillverkning av ost. Vassleproteinerna har många positiva egenskaper och används därför som ingrediens i många olika livsmedel. Vassleproduktion är därför ett av Arlas mest lönsamma affärsområden, och efterfrågan från livsmedelsindustrin ökar stadigt. Om fem år ska försäljningen vara dubbelt så stor som idag.

En nyckel till Arlas

tillväxt på området blir det amerikanska mejeriföretaget Green Meadows Foods, som nyligen har startat ostproduktion i den amerikanska delstaten Iowa. Där bygger nu Arla Foods Ingredients en vassleproteinfabrik, för att förädla vasslen från Green Meadows Foods ostproduktion till ingredienser till livsmedelsindustrin. Arla Foods Ingredients ska marknadsföra och sälja ingredienserna. Ingan finansiella detaljer har offentliggjorts kring affären.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.063