23948sdkhjf

Klyftan består kring GMO

Den politiska splittringen i EU kring genetiskt modifierade grödor är fortfarande stor. Det framstod med all önskvärd tydlighet när EUs miljöministrar igår för fjärde gången skulle rösta om att tvinga länder att tillåta GMO.
Frågan om genetiskt modifierade livsmedel har länge varit en infekterad stridsfråga, och en vattendelare mellan länderna i Europa. England är ett av de mer GMO-vänliga länderna, medan bland andra Frankrike och Grekland är negativa.

I centrum för diskussionen står en genetiskt modifierad majssort, Mon 810, utvecklad av Monsanto. Den europeiska livsmedelsäkerhetsmyndigheten Efsa har deklarerat att produkten är säker, och tillåten att odla. Ändå har vissa EU-länder valt att förbjuda grödan.

Igår fick EUs miljöministrar ta ställning till ett förslag från EU-kommissionen, som skulle tvinga länder att ta bort sina nationella förbud mot odling av Mon 810. Vid ministeromröstningen valde 282 av det 345 röstande att säga nej till förslaget, som togs upp till omröstning för fjärde gången.

Resultatet möttes med glädje från miljörörelsen, medan GMO-förespråkare ifrågasatte varför EU stiftar lagar som man sedan tillåter enskilda länder att bryta emot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064