23948sdkhjf

Antikroppar mot kroppen ger ledgångsreumatism

En antikropp som förekommer hos i stort sett alla patienter med ledgångsreumatism kan vara en del av den hittills okända orsaken till sjukdomen.
Diagnos av ledgångsreumatism görs i dag oftast via ett blodprov i vilket man mäter förekomsten av särskilda antikroppar kallade reumatoid faktor, RF.

Mätningar av RF kan dock ge falska resultat eftersom en del personer har RF i blodet utan att bära på sjukdomen. Ett säkrare test, som nyligen har tagits fram, bygger på detektion av en annan antikropp som immunförsvaret bildar mot citrulline cyclic peptide, CCP. Denna antikropp är en autoantikropp, det vill säga en antikropp som bildas mot ämnen i den egna kroppen. förekommer hos 99 procent av alla patienter med ledgångsreumatism.

Den studie som lundaforskarna gjort visar att CCP inte bara kan användas för att diagnosticera sjukdomen, antikropparna är också en del av orsaken till reumatismen.Mellan 50 000 och 100 000 personer
i Sverige har ledgångsreumatism och det är mer än dubbelt så många kvinnor som drabbas än män. Forskningen har hittills inte kunnat klarlägga vad som orsakar sjukdomen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078