23948sdkhjf

Dåliga högskolor ska få mindre pengar

Anslagen till högskolor och universitet ska kopplas till utbildningens kvalitet. Det tycker regeringen, som har givit Högskoleverket i uppdrag att utreda ett nytt system för att utvärdera högre svensk utbildning.
- Det här är en viktig pusselbit i vårt arbete för att höja kvaliteten i den svenska högskolan. Min ambition är att vi ska kunna införa ett system för resurstilldelning till högskolorna där lärosäten som visar att de håller hög kvalitet premieras, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Det betyder också att den som inte håller måttet kan förlora pengar. I framtiden ska en del av anslagen till högskolor och universitet bli beroende av att utbildningen håller hög kvalitet. Högskoleverket har redan idag ansvaret för att dra in examensrätten för lärosäten som inte håller måttet.

- Jag vill se ett ännu större fokus på resultatet, alltså vad studenterna verkligen kan, och något mindre på en del kringfaktorer, som hur många böcker det finns i biblioteket, säger Lars Leijonborg.

Eftersom brister i kvalitet kan komma att kosta för de lärosäten som brister, är det enligt ministern viktigt att systemet är trovärdigt, förutsägbart och rättssäkert.

Högskoleverket ska fortlöpande redovisa sitt arbete, med slutredovisning den 15 september i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062