23948sdkhjf

Naturämne kan rädda kvinnor från hiv

En enkel och billig antiinflammatorisk substans kan visa sig skydda kvinnor mot sexuellt överförbara sjukdomar, om den appliceras vaginalt. Amerikanska forskare har gjort framgångsrika studier på apor.
Forskare vid University of Minnesota i USA har gjort ett viktigt genombrott i forskningen kring en mikrobicidbehandling för kvinnor, som skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Ett stort antal substanser har studerats på senare år, i förhoppningen om att hitta ett sätt för kvinnor att själva skydda sig. Kvinnor i tredje världen är extra utsatta, på grund av fattigdom och bristande jämställdhet.

Minnesotaforskarnas rön får därför anses som extra viktigt, eftersom de inte bara har åstadkommit resultat, utan dessutom har gjort det utifrån en substans som är lättgänglig och billig. De har studerat substansen glycerolmonolaurate, GML, en naturligt förekommande substans som redan idag har ett brett användningsområde tack vare sina antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper. Livsmedel och kosmetika är två användningsområden.

Forskarna utvecklade en gel med GML, för vaginal applicering. Studien genomfördes med tio honapor, där hälften behandlades med gelen. Samtliga injicerades senare upprepade gånger med siv, apornas motsvarighet till hiv-viruset. Av de fem apor som inte behandlats med gelen, fick fyra siv-viruset. Ingen av de fem behandlade aporna blev smittade.

Forskarna betonar att det fortfarande återstår mycket forskning, innan det kan bli aktuellt att studera GML på människor. Samtidigt väcker rönen stort hopp. En stor andel av de som idag smittas med hiv är kvinnor i tredje världen, och smittkällan är ofta deras egna män.

En billig och lätttillgänglig behandling som kvinnor själva kan kontrollera användningen av, skulle troligen minska antalet kvinnor som smittas av hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Forskarna publicerar sin studie idag, i tidskriften Natures nätupplaga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079