23948sdkhjf

Hallå där Gunnar Bernadotte

på Apoteket farmaci som håller på att uppdatera datasystemet Castor - Vad är det för något?
- Det är ett system som gör att man kan hålla kolla på hela transportkedjan av läkemedel inom ett apotek, från det att medicinerna kommer in tills man har lämnat ut det till kunden. Systemet utvecklades av Mohammad Behzadi, apotekschef på Södersjukhuset i samarbete med företaget Else. Anledningen till att Castor togs fram är att CSA-systemet, som började byggas upp på 80-talet håller på att bli för gammalt, vissa saker går helt enkelt inte att göra i det. CSA vänder sig också framför allt till öppenvårdsapotek, vilket har gjort att sjukhusapotekens behov har varit eftersatta. Vi installerade Castor i sin helhet på Akademiska sjukhuset i Uppsala för knappt ett år sedan. Systemet används också på Södersjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska i Göteborg.Vad används systemet till?


- Sjukhusapoteken arbetar ju inte med kunder på samma sätt som öppenvårdsapoteken, utan hanterar mest datalagda ordrar. Systemet gör det till exempel möjligt att hålla koll på när ett kolli har gått ut. Om kunden inte har fått sin leverans så kan ser vi om det har tagits om hand av leverantören. Tidigare har vi fått springa runt och leta efter lådorna, vilket har tagit massor med tid. Det finns också planer på att utveckla systemet så att man med hjälp av en streckkodsläsare kan kontrollera att man tagit rätt produkt från hyllan.Nu ska Castor uppdateras, vad är det som ska fixas?


- Hela Apoteket håller på att lägga om infrastrukturen och uppgraderar alla datasystem, så nu måste vi se till att Castor hänger med och kan kommunicera med de andra systemen. Uppdateringen gör också att vi blir mindre beroende av det gamla systemet och det underlättar hanteringen av ordrar. Uppdateringen görs av Apoteket Farmaci, Else och Tieto, och ska vara helt genomförd före årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062