23948sdkhjf

Storsatsning på ö-transplantation

En svensk studie kring transplantation av insulinproducerande celler stöttas med 130 miljoner kronor från amerikanska NIH.
Uppsalaföretaget Tikomed inleder en fas II-studie av preparatet IBsolvMIR som används för att förbättra resultatet av transplantation av insulinproducerande celler. IBsolvMIR ges tillsammans med transplanterade ö-celler och skyddar dem mot kroppens immunförsvar. Preparatet utvecklas för behandling av patienter med diabetes typ I.

Studien kommer att utföras vid Uppsala universitet i samarbete med Nordiska nätverket för ö-cellstransplantation. Undersökningen finansieras av ett anslag till Uppsala universitet från amerikanska National Institutes of Health, NIH, på 130 miljoner svenska kronor. Totalt planeras 72 patienter ingå i studien som kommer att genomföras på flera sjukhus runtom i Norden.

Omkring fem miljoner människor i västvärlden beräknas lida av diabetes typ I. Sjukdomen innebär att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, de langerhanska öarna. Genom att transplantera friska öar till dessa patienter kan de slippa drabbas av exempelvis blindhet och njursjukdom som ofta följer av långvarig diabetes. Framgångsrik transplantation av insulinproducerande ö-celler kan innebära att patienten kraftigt minska, eller helt slippa, det insulin de måste injicera varje dag.Nästa steg i utvecklingen
av IBsolvMIR är att vidga användningen av till andra områden inom transplantation. Tikomed håller nu på att lämna in ansökningar till amerikanska FDA och europeiska EMEA för att kunna dokumentera och senare registrera läkemedlet i både USA- och Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063