23948sdkhjf

Pengar till forskning utan djur

Idag träder ett nytt regelverk i kraft, som förbjuder försäljning av nya produkter som helt eller delvis har utvecklats med hjälp av djurförsök. Idag meddelas också att fem svenska forskargrupper får stöd för forskning kring alternativa testmetoder.
Erik Ullerås och Agneta Oskarsson , Sveriges Lantbruksuniversitet, får 100 000 kr till projektet "Utveckling av ett in vitro test för effekter av hormonstörande kemikalier på tidig manlig könsutveckling." Ullerås forskningsgrupp hoppas leda fram till utvecklingen av en testmetod som snabbt och enkelt kan undersöka om kemikalier riskerar att påverka testosteronproduktionen hos ofödda barn.

Malin Lindstedt, Lunds universitet, får 100 000 kronor i anslag till ett projekt "Studier av allergeners effekt på dendritiska celler - bas för in vitro-test av kemikaliers förmåga att orsaka sensibilisering." Hennes forskargrupp ingår i ett Europeiskt samarbetsprojekt kring metoder för att testa allergirisk. De utvecklar modeller med odlade celler som efterliknar miljön i våra lungor och hud, för att se om modellerna kan fungera som allergitester.

Matts Olovsson, Malin Lundmark och Carolina Bredhult, Uppsala universitet, får 90 000 kronor till projektet: "Effekter av hormoner, kemikalier och hormonstörande ämnen på odlade celler från human livmoderslemhinna." Det finns idag inga utvärderade modeller för studier av hormonstörande ämnen på människan. De deltar i ett EU-projekt, med målet att utveckla nya, säkrare testmetoder som kan ersätta djurförsök vid studier av kemikaliers påverkan på reproduktion.

Michael Stigson och Lennart Dencker vid Uppsala universitet, får 140 000 kronor till projektet: "Mekanismbaserad in vitro-testning för teratogenicitet.".De ska utveckla testmetoder som är säkrare än dagens, för att upptäcka vad som händer i cellerna en kort tid efter att de utsatts för kemikalier som man vet är fosterskadande.

Anna Forsby , Stockholms universitet får 140 000 kronor för fortsatt arbete med projektet "Neuronal cellmodell för detektion av milt ögonirriterande kemikalier".Hon utvecklar en cellmodell med samma egenskaper som nervceller har i ögonen, för test om ett ämne eller produkt ger mild irritation i ögonen.

Pengarna kommer från Stiftelsen Forskning utan djurförsök, en organisation som ger anslag till forskning för att ersätta djurförsök.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063