23948sdkhjf

Ryggmärgen avslöjar risk för självmord

Deprimerade personer har en inflammation i hjärnan som går att mäta i ryggmärgsvätskan. Sambandet mellan inflammation och depression fastslås i en ny studie.
Forskare vid Lunds universitet och Universitetssjukhuset i Lund har upptäckt ett samband mellan inflammation i centrala nervsystemet och ökad risk för självmord. Studien, som leddes av Lena Brundin och professor Lil Träskman-Bendz, kan innebära att läkarna kan använda biomarkörer för att bedöma risken för självmord.

Forskarna har analyserat koncentrationen av substansen interleukin-6, IL-6, i ryggmärgsvätska från patienter som försökt begå självmord under de senaste 20-25 åren. IL-6 är en cytokin som fungerar som signalsubstans i immunförsvaret och halten av substansen ökar vid inflammation.

Studien visar att de personer som gjort våldsamma självmordsförsök hade speciellt höga nivåer av IL-6. Även deprimerade personer hade högre nivåer av substansen än de friska personer som ingick i studiens kontrollgrupp. Lundaforskarnas studie visar dessutom ett samband mellan höga halter av IL-6 och hur svåra de depressiva symptomen är.

Tidigare studier har visat på ökade nivåer av cytokiner i blodet hos deprimerade patienter, men förändringar av halterna hos självmordsbenägna patienter är sämre kartlagda. Studien är också den första där mätningen skett i ryggmärgsvätska istället för blod.

Resultaten tyder på att den inflammatoriska processen har direktförbindelse med hjärnan. Tack vara dessa rön hoppas forskarna att det ska bli möjligt att hjälpa patienter med depression och självmordstankar med antiinflammatoriska läkmedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078