23948sdkhjf

Livet från den ljusare sidan

Personer med vinterdepression eller vintertrötthet har nytta av ljusterapi. Det visar en ny avhandling som om några dagar läggs fram vid Uppsala universitet.
Resultaten är så pass positiva att man bör gå vidare med ytterligare studier i ämnet, säger den legitimerade sjukgymnasten och Uppsalaforskaren Cecilia Rastad. Den 19 mars lägger hon fram sin avhandling.

I studien ingick 50 personer från fem kommuner i Dalarna. Gruppen bestod av 40 kvinnor och 10 män, och samtliga hade kliniskt bedömd Seasonal Affective Disorder, SAD eller subklinisk SAD. De fick 1,5 till 2 timmar ljusterapi i ljusrum.

- Efter tio dagar minskade de depressiva symptomen hos dessa patienter med minst 50 procent hos 13 av de 24 i behandlingsgruppen. Ingen i kontrollgruppen, som stod på väntelista, fick en sådan förbättring, säger Cecilia Rastad.

Gruppen följdes upp efter en månad. Då hade depressionsgrad, energibrist och dagtidssömnighet minskat till nära normala nivåer, och 39 av 47 personer hade förbättrats minst 50 procent. När man undersökte skillnader i behandlingseffekt mellan undergrupper, visade det sig att ljusterapi hade lika god effekt oberoende av vilken undergrupp man tillhörde.

- En gemensam faktor för personer med vintertrötthet och vinterdepression är en hög grad av upplevd energibrist och låg självskattad hälsa. Men det som skilde grupperna åt var olika grader av depressiva symptom och dagtidssömnighet, säger Cecilia Rastad, som hoppas på mer forskning inom området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078