23948sdkhjf

Kemisk karta till nya mediciner

Egenskaperna för en läkemedelskandidat kan förutsägas med hjälp av kartan som visar hur molekyler beter sig i åtta olika dimensioner.
Josefin Rosén har i sitt avhandlingsarbete utvecklat en rymdkarta för läkemedelsmolekyler. Kartan visar molekylerna i åtta olika dimensioner och är tänkt att användas som ett komplement till laboratoriearbete för att hitta nya läkemedelskandidater.

Kartan, kallad ChemGPS-NP, visar de fysikaliska egenskaper hos en molekyl som är viktiga vid läkemedelsutveckling. Systemet bygger på 1779 biologiskt aktiva molekyler som används som referens för att bedöma egenskaperna hos nya substanser.

Ett av fynden i Josefin Roséns arbete med kartan är att cancerhämmande ämnen hamnar olika grupperingar på kartan beroende på vilken effekt de har på cancercellerna. På så sätt kan kartan användas för att förutse vilken typ av cancer som kan vara aktuell att behandla med en viss substans.

Josefin Rosén och hennes kollegor har också jämfört naturprodukter och läkemedel med hjälp av ChemGPS-NP. Studien visade att många naturprodukter som låg nära ett läkemedel ofta hade liknande biologisk aktivitet. Avhandlingen försvaras vid Uppsala universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079