23948sdkhjf

KI-jubileum i trygga händer

Nästa år fyller Karolinska Institutet 200 år. Nu meddelas att de får en mycket högt uppsatt beskyddare.
Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf blir högste beskyddare vid 200-årsjubiléet.

- Vi är mycket hedrade av Hans Majestät Konungens engagemang. 200-årsjubileet ger oss chans att uppmärksamma allt det som våra forskare och medarbetare har åstadkommit för att förbättra människors hälsa. Det är viktigt med milstolpar som ett jubileum, för att lära av historien och få ett avstamp för framtidens utmaningar, säger KIs rektor Harriet Wallberg-Henriksson, rektor.

Karolinska Institutet grundades 1810 av dåvarande kungen Karl XIII. Bakgrunden var nederlaget i finska kriget mot Ryssland 1808-1809, och behovet av att utbilda fältskärer som skulle ta hand om skadade soldater.

Idag är Karolinska Institutet Europas största centrum för akademisk medicinsk utbildning och forskning. Vid internationella jämförelser är också Karolinska Institutet det svenska lärosäte som oftast tar de högsta placeringarna.

Sedan 1895 har KI också hedersuppdraget att i enlighet med Alfred Nobels testamente varje år utse mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Fem egna Nobelpristagare kan KI också lägga till meritlistan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078