23948sdkhjf

Tre gener avgör Warankänslighet

Nu har forskarna koll på alla gener som påverkar risken att drabbas av blodpropp eller blödning vid behandling med blodförtunnande medicin.
Svenska forskare har nu kartlagt totalt tre gener som tillsammans ligger bakom känsligheten för Waran, warfarin. Studien har gjorts av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet tillsammans med kollegor vid brittiska Sangerinstitutet. Undersökningen är den första stora studie där forskarna tittat på hela arvsmassan för att leta efter gener som avgör känsligheten för det blodförtunnande läkemedlet. Omkring 370 000 genvarianter hos drygt 1000 patienter som medicineras med Waran har undersökts.

Patienter är olika känsliga för Waran , vilket gör att behandlingen i dag är till en riskfylld balansgång mellan blödning och blodpropp när medicinen sätts in för första gången. Vad som är lämplig dos kan skilja upp till 20 gånger i storlek mellan två olika individer.

Resultaten av den nya studien visar att den optimala dosen för varje patient bestäms av tre gener; VKORC1, CYP2C9 och CYP4F2. Genom att generna som påverkar läkemedlets effekt nu har identifierats blir det möjligt att förutse olika patienters dos mer exakt innan behandlingen påbörjas. Nästa steg i forskningen blir att leta efter markörer som kan användas för att bedöma risken blödning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062