23948sdkhjf

El kan lindra Parkinson

Genom att stimulera nerver i ryggmärgen hoppas forskarna kunna minska medicindosen hos Parkinsonpatienter.
Med hjälp av djurmodeller för Parkinsons sjukdom har forskare lyckats visa att elektrisk stimulering av vissa nervbanor i ryggmärgen lindrar de motoriska besvären som orsakas av Parkinsons sjukdom. Studien har gjorts i samarbete mellan Neuronano Research Center, NRC, vid Lunds universitet och Duke Center for Neuroengineering i USA.

I försöken sänkte forskarna koncentrationen av transmittorsubstansen dopamin hos råttor och möss så mycket att djuren fick symptom som uppkommer vid Parkinsons sjukdom. Bland annat fick djuren svårt att sätta igång rörelser och satt mest stilla. De rörelser djuren ändå gjorde var långsammare än normalt och forskarna kunde också uppmäta skakningar i vissa muskler.

Stimuleringen gjordes med hjälp av en inopererad elektrod som placeras utanpå hinnorna som ligger runt ryggmärgen. Liknande stimulatorer används för att behandla kronisk smärta. Denna stimulering känns som ett kittlande eller vibrerande men är inte obehaglig. När forskarna stimulerade ryggmärgmärgsnerverna hos djuren med hjälp av den inopererade elektroden förbättrades de motoriska symptomen.



Forskarna satte också in elektroder
i olika delar av hjärnan på mössen och råttorna. Det visade sig att den elektriska stimuleringen av ryggmärgen aktiverade både motoriska delar av hjärnbarken och delar av de basala ganglierna. Aktivitet i dessa områden i hjärnan leder hos normala djur fram till att motoriska rörelser sätts igång.

Resultaten visar att ryggmärgsstimulering gjorde det möjligt att sänka dosen av preparatet L-DOPA som är standarbehandling vid Parkinsons sjukdom. L-DOPA är idag den bäst fungerande terapin vid Parkinsons sjukdom. Problemet är att många patienter drabbas av biverkningar i from av ofrivilliga rörelser och stelhet. Genom att använda en lägre dos av L-Dopa tror forskarna att det kan bli möjligt att skjuta fram biverkningarna av preparatet och på så sätt ge patienten bättre livskvalitet under en längre tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063